Ordförande har ordet - september 2016

En månad går fort och åter dax för en liten rapport från vår verksamhet i Osby Näringsliv. I förra veckan fick vi ta del av Svenskt Näringslivs årliga rapport om vårt företagsklimat. Tyvärr så fortsätter vi tappa i kommunrankingen. För tre år sedan var Osby kommun rankad på plats 36 av 290 kommuner. En bra placering som många kunde vara stolta över. 2016 är vi rankade på plats 149 - ett tapp på 113 placeringar! När det gäller politiker och tjänstemännens attityd till företagen rankas Osby kommun ännu sämre.

Tråkigt för i ett bra företagsklimat utvecklas bra företag och där det finns framgångsrika företag finns också en välmående region. De lokala företagen skapar arbetstillfällen och direkt eller indirekt, även en stor del av de skattemedel som används till skola, vård och omsorg. Ett bra företagsklimat borde därför vara högre upp på agendan.

Vi har på senare tid haft bättre diskussioner med kommunledningen om hur vi kan förbättra företagsklimatet och kommunen har ökat antalet företagsbesök. Vi kommer att fortsätta dialogen om hur företagsklimatet kan förbättras. Har du tips och idéer får du gärna höra av dig. Nu måste kommunen i handling visa att man prioriterar de lokala näringslivsfrågorna. Förtroende skapas inte genom vackra tal och policys. Nu måste man i handling visa att man menar allvar. Det krävs ett omtag och ett helhetsgrepp på näringslivsfrågorna där ett professionellt och långsiktigt arbete är viktiga ledord. Någon enskild ”kvick fix” finns inte.


Styrelsemötet den 12 september.

Dagens gäst var Annvy Trulsson Elheim från NyföretagarCentrum Osby som presenterade sig och verksamheten. NFC Osby har tecknat ett nytt samarbetsavtal med NFC Älmhult sedan 1 april 2016. Verksamheten finansieras genom bidrag från samarbetsföretag inom det privata näringslivet samt Osby kommun. Samarbetet med Almi IFS ger även rådgivning på många olika språk, bl.a. arabiska.

Osby Shopping lämnade rapport från WizexReunion Live. Glädjande att eventet blev så lyckat, 2500 besökare kommer preliminärt att ge ett överskott på ca 250.000 kr som oavkortat går till Musikskolans verksamhet. Styrelsen framförde ett stort TACK till alla inblandade för ett fantastiskt arbete.

Sydostlänken – projektet som avser en upprustning av järnvägen Älmhult – Olofström samt nybyggnation av sträckan Olofström – Karlshamns hamn går in i en ny fas. Trafikverket har för avsikt att lämna in en plan till regeringen i maj 2017 som i sin tur är underlag till nästa infrastrukturplan 2018. Beräknad kostnad ca 5.5 Mdr. Utbyggnaden av vårt industrispår med kopplingen till Älmhult är mycket positiv för vår del, liksom om det i förlängningen blir möjlighet till persontransporter till och från Lönsboda/Hökön. Osby Näringsliv kommer aktivt att bevaka näringslivets intressen.

Lunchmöte 30 september.
Den här gången samlas vi på Café Kronan i Lönsboda nu på fredag den 30 september kl. 12.00. Har du en idé om en produkt eller tjänst? Är du på väg att starta eller köpa ett företag? Eller driver du redan ett företag och vill utveckla detta så kan du få hjälp av ALMI. Eva Nilsson, finansieringsrådgivare på Almi Företagspartner Skåne AB, informerar om vad Almi kan göra för dig! Välkommen till våra nätverksträffar.

tisdag, 27 september 2016

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Veckans lunch

Se utbudet av luncher i Osby kommun.

Välj ditt lunchställe här.

Osby Näringsliv, kansli

Telefontider: mån-fre 8-16
Besöksadress: Forsgatan 3
Postadress: Forsgatan 3, 283 36 Osby
Telefon: 0479-161 10
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.