Ordförande har ordet - oktober 2018

Osby Nyhetsbrev 600x400
Alla tjänar på ett bra företagsklimat.


Det är högkonjunktur i stora delar av landet. Företagen går bra och arbetslösheten är på många håll relativt låg. Detta gäller också i vår region.

Allt borde alltså vara frid och fröjd, även i Osby kommun. Men det finns orosmoln. Vi har bl.a. en långsiktig negativ trend i kommunen vad gäller nettoutpendling och att för få nya företag startas. Ska denna utveckling vändas måste vi få till ett bättre företagsklimat i kommunen och det är bråttom. Det är nu i högkonjunktur vi ska bygga förutsättningar och förbereda oss för en lågkonjunktur som vi inte vill ska komma, men som vi alla vet kommer.

Osby kommun låg länge bra till i Svenskt näringslivs företagsranking. Vi var stolta och låg stadigt bland de kommuner som hade bra företagsklimat. Så sent som år 2013 låg Osby kommun på plats 36 av Sveriges 290 kommuner. I årets undersökning låg vi på plats 271! Vi kan inte längre vara stolta över placering och en förändring av klimatet måste till. Det räcker inte längre med vackra policyers utan det är konkreta åtgärder som behövs.

Det finns på sina håll en uppfattning att ett bra företagsklimat bara gynnar företagare. Detta är fullständigt fel! Ett bra företagsklimat gynnar alla. Har vi ett bra företagsklimat utvecklas bra företag. Det ger trygga anställningar, högre löner och företagen anställer mer folk. Med fler anställda och högre löner kommer det mer skatteintäkter till skola, vård och omsorg. Det är alltså tack vare framgångsrika lokala företag som politikerna har någon välfärd at fördela. Alla tjänar alltså på ett bra företagsklimat!

Det finns också en uppfattning om att det dåliga betyget enbart beror på enskilda frågor såsom centrumplanen, diskussionerna om externt handelsområde eller enstaka kommunala upphandlingar. Jag tror inte det! Jag tror frågan är mer komplex. Det handlar självklart om hur man hanterar olika näringslivsfrågor, men det handlar också om ”varumärket” Osby kommun. Det har varit för många turer i olika ärenden som inte haft acceptans varken hos företagen eller hos stora delar av allmänheten.

När det gäller näringslivsfrågorna måste det börja med att få till en annan attityd hos politiker och tjänstemän samt en lösningsinriktad hantering av näringslivsfrågor. Detta gäller både politiker och tjänstemän. Osby Näringsliv har under flera år försökt att få tillstånd en förändring men inte lyckats. Våra förslag har tyvärr avvisats och man har valt att gå en annan väg. Det är självklart aldrig bra med ett dåligt betyg, men man kan hoppas på att alla vaknar och inser att förhållningssättet måste förändras. Vi har de senaste månaderna sett enstaka tecken på detta och hoppas på en god utveckling framöver. Jag ser därför framemot att få ta del av kommunens planer för ett bättre företagsklimat som de bl.a. kommer att redovisa vid lunchmötet den 26 oktober. Tyvärr kan jag inte själv vara med, då jag är på älgjakt i Arvidsjaur, men du kommer väl!
onsdag, 17 oktober 2018

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Kommunal upphandling

Aktuella upphandlingar i Osby kommun.

Se lista över pågående upphandlingar.

Veckans lunch

Se utbudet av luncher i Osby kommun.

Välj ditt lunchställe här.

Osby Näringsliv, kansli

Telefontider: mån-fre 8-16
Besöksadress: Forsgatan 3
Postadress: Forsgatan 3, 283 36 Osby
Telefon: 0479-161 10
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.