Ordförande har ordet - mars 2017

Äntligen! – Vårdagjämningen och sommartiden är tillbaka. Själv tycker jag att tiden mellan april och midsommar är årets bästa tid. Det blir varmare, soligare, ljusare och vi kan se framemot semestern. Som alltid är riktningen framåt viktig. Dessutom är det högkonjunktur i Sverige och de flesta företagen har mycket att göra. Bl.a. byggindustrin går för högtryck, men vi behöver trots detta bygga mer, bl.a. i vår kommun.

Bygg mer
Det finns en stor efterfrågan på bostäder i vår kommun. Kötiden är enligt Osbybostäder nästan fyra år och de nybyggda lägenheterna är uthyrda innan de blir inflyttningsklara. Detta är självklart glädjande att många vill flytta hit, men det är inte bra att lägenhetsbristen är så stor. Det måste vi ändra på.
Osby Näringsliv har därför haft möte med flera av de lokala byggföretagen. Det finns flera bra tomter och vi har identifierat 5-6 projekt där intressenter kan tänka sig att investera. I vissa fall krävs dock justeringar av befintliga detaljplaner och där har man uttryckt en osäkerhet. Vi vill därför att alla inblandade parter prioriterar dessa projekt så vi kommer igång med byggandet snarast möjligt. Det skulle även vara en bra affär för kommunen. Exempelvis skulle 20 nyinflyttade kommuninvånare ge ca 2 MSEK i ytterligare skatteintäkter.

Centrumplanen
Det har varit två nya dialogmöte angående centrumplan för Osby. Tyvärr har våra synpunkter inte beaktats i det reviderade förslaget. Vi har dock fått information om att kommunen avser att göra ännu ett omtag i arbetet och utarbeta en vision tillsammans med näringslivet och andra intressenter. Detta uppskattar vi. Bl.a. kommer det att vara partnermöte med näringsidkare på Ö. Järnvägsgatan den 30 mars. Förhoppningsvis blir det fler sådana möten på strategiska platser i Osby.

NäringslivsCenter
Tyvärr har kommunen tagit beslut om att säga upp lokalerna för nuvarande näringslivscentrum och flytta in näringslivsstrategen och turiststrategen till kommunhuset. Vi tror att det varit bra och lättillgängligt med de befintliga lokalerna. Osby Näringslivs lokal som är ett andrahandskontrakt är därför uppsagt och vi funderar nu på var vi ska hitta nya lokaler fr.o.m. 1 januari 2018.

Handelsplats Marklunda
Detaljplanen för handelsplats Marklunda är en viktig fråga för Osby Näringsliv och vi har tillsammans med Osby Shopping engagerat oss mycket i frågan. Ärendet är nu behandlat i samhällsbyggnadsutskottet och är på väg till fullmäktige. Vi ser framemot att få ärendet avgjort och hoppas vi får gehör för vår uppfattning att inte tillåta livsmedelshandel på området.

Top 50
Osby kommun har de senaste tre åren tappat 113 platser i Svenskt Näringslivs företagsranking. Vi var rankade på plats 149 av 290 kommuner 2016. Vi har bestämt oss för att ändra på denna trend och tillsammans med kommunen tagit fram en målsättning att 2020 vara rankad som en av topp 50 kommunerna. En av nycklarna är att arbeta med attityderna till företag hos tjänstemän och politiker. Företagen gav ett betyg strax över 3,1 vid senaste mätningen och vi ska 2020 försöka nå minst betyg 4,0.  Just nu arbetar tre arbetsgrupper för att ta fram konkreta förslag på hur vi ska nå dessa mål. Tyvärr är enkäterna för 2017 redan inlämnade så vi fokuserar på att förbättra resultaten inför 2018.
Förutom en ledningsgrupp, med Osby Näringslivs representanter Mikael Kindblom, Mats Svensson, Heidi Ekstrand och Lars Ericsson, finns tre grupper som arbetar med:


1. Företagsklimat, företagsservice, infrastruktur och etablering. Våra representanter är Lars Ericsson, Patrik Atterklev och Per Sahlin


2. Handel, turism, centrum och föreningsliv. Våra representanter är Suzanne Daahlin, Jimmy Ekborg, Pia Lindberg, Bo Ekstrand, Thomas Persson och Solveig Nordh.


3. Kompetensförsörjning, ungt entreprenörskap och integration. Våra representanter är Ulf Göstasson och Henrika Lorentsson

Har du förslag eller synpunkter är du självklart välkommen att kontakta våra representanter. Vi är övertygade om att vi tillsammans ska kunna nå våra målsättningar, även om det inte blir en enkel resa.

Mobilappar från Osby Shopping och Snapphaneriket
Snapphaneriket har tagit fram en ny mobilapp där du kan hålla dig uppdaterad om vad som händer i Snapphaneriket, få tips på besöksmål och en karta.
Även Osby Shopping har en ny mobilapp med erbjudande, butikslista, öppettider och kart som hjälper dig att hitta rätt.
Apparna kan laddas ner på App store eller Google play

Årsmöte
Som vi tidigare informerat om har Osby Näringsliv årsmöte 10 april kl. 17.00. Eftersom det serveras en enkel förtäring är vi tacksamma för anmälan senast 2017-04-06.

Osby Outlet
Du har väl noterat att årets Osby Outlet är den 29 och 30 april. Det blir lika många företag som deltar i år som det var 2016. Osby Shopping hänger naturligtvis på när hela byn fylls med bilar och släpvagnar. Uppskattningsvis får vi ca 10.000 besökare till våra Outlet-företag denna helg och det skall vi naturligtvis vara mycket stolta över.

tisdag, 28 mars 2017

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Kommunal upphandling

Aktuella upphandlingar i Osby kommun.

Se lista över pågående upphandlingar.

Veckans lunch

Se utbudet av luncher i Osby kommun.

Välj ditt lunchställe här.

Osby Näringsliv, kansli

Telefontider: mån-fre 8-16
Besöksadress: Forsgatan 3
Postadress: Forsgatan 3, 283 36 Osby
Telefon: 0479-161 10
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.