Ordförande har ordet - februari 2019

Redan februari! Det märks tydligt att dagarna blir längre i Göinge. Solen lyser ca 30 minuter längre för varje vecka som går och i lördags var det ju en riktig vårdag. Underbart!

Programförklaringen
Det känns också som om det äntligen även ljusnar när det gäller Osby kommuns företagsklimat.  Vi är många som länge kämpat för att få ett bättre klimat och en större förståelse för företagandet i kommunen. Det är därför oerhört glädjande att de nya tjänstemännen på tillväxt- och näringslivskontoret och de nya politikerna klart signalerat att de vill ha en förändring och en mer näringslivsvänlig och lösningsinriktad politik.

Den programförklaring som Alliansen presenterat stämmer väl överens med våra synpunkter och förslagen stämmer väl överens med de förslag som Osby Näringsliv drivit i fler år.  Jag hoppas att även övriga partier i kommunen kan stå bakom denna kursändring.  Lokal näringslivspolitik i en kommun borde inte vara partipolitisk. Alla tjänar på ett bra företagsklimat.  Där det finns framgångsrika lokala företag finns en välmående region och tvärt om. Framgångsrika företag kan växa och öka antalet anställda, betala högre löner och mer skatt, både direkt och indirekt som kan användas till skola, vård och omsorg.

Det är glädjande och en bra grund att det av programförklaringen framgår att kommunens arbete med företagen ska präglas av:
- Partnerskap
- Respekt
- Tydligt och lösningsinriktat samarbete
- Snabb ärendehantering
- Prestigelöshet

En annan viktig punkt är att det ska finnas byggklara industritomter för olika företag. Det är naturligtvis oacceptabelt att det finns företag som i flera år velat bygga, men inte hittar lämplig industrimark eller väljer annan kommun för sin investering.

Även en förändring av upphandlingsprocessen är med i programförklaringen och välkomnas av oss, liksom att starta ett projekt för att förändra attityderna bland tjänstemännen.

Osby Näringsliv har under alla år känt ett stort stöd från er medlemmar för vårt arbete för ett bättre näringslivsklimat i kommunen. Vi har fått många positiva och spontana reaktioner i mail, på telefon och ”på byn”. Detta har varit oerhört värdefullt och en förutsättning för vårt arbete. Ett stort tack för detta! Samtidigt har vi från kommunens ledning bemötts med misstro och en uppfattning att det bara är vi som föreningens företrädare som varit missnöjda. Man har försökt ”skjuta budbäraren”. Det känns därför bra att programförklaringen slår fast att Osby Näringsliv är en viktig samarbetspartner och att man vill utveckla samarbetet ytterligare. Förändringen märks redan i de möten vi haft.

Lunchmötet på fredag, 22 februari kommer att till stor del handla om just programförklaringen och näringslivsarbetet. Möt vårt nya kommunråd, Niklas Larsson och vår nye tillvästchef Carl-Johan Löwenberg, på Borgen kl. 12.00. Ta med en kompis och ät lunch tillsammans med oss. Se mer i bifogad inbjudan. Välkommen!

Jag tror alltså att programförklaringen kan vara en bra grund för att göra en omstart på samarbetet med kommunen och hoppas att den nu ska omsättas till konkret och konstruktivt arbete i enskilda frågor. Nu gäller det att kavla upp ärmarna och i praktiska handlingar möta enskilda företag med en lösningsinriktad attityd. För att koppla an till ett aktuellt TV-program. NU KÖR VIIIII!

Rättssäkerheten - Äganderätten – Vargen
Torsdagen 21 mars kl. 19.00 kommer Karl Hedin till Osby och håller föredrag om rättssäkerheten, äganderätten och vargen. Karl är ju en välkänd företagsledare från Bergslagen. Han är företrädare för familjeföretaget, Karl Hedin AB med ca 1 000 anställda och en omsättning på närmare 4 miljarder. Han har också engagerat sig i starkt landsbygdsfrågor och äganderätten. Han är också en välkänd vargmotståndare och satt i höstas häktad för misstanke om jaktbrott. Se mer i bifogad inbjudan.

Lars Ericsson/ordförande
onsdag, 20 februari 2019

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Kommunal upphandling

Aktuella upphandlingar i Osby kommun.

Se lista över pågående upphandlingar.

Veckans lunch

Se utbudet av luncher i Osby kommun.

Välj ditt lunchställe här.

Osby Näringsliv, kansli

Telefontider: mån-fre 8-16
Besöksadress: Forsgatan 3
Postadress: Forsgatan 3, 283 36 Osby
Telefon: 0479-161 10
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.