Ordförande har ordet - augusti 2016

Då var man tillbaka på kontorsstolen efter några sköna semesterveckor. Den svenska sommaren har väl varit ungefär vad man kan förvänta sig, några riktigt fina dagar blandat med lite regn då och då.
Lite så var det också den gångna helgen då många av oss träffades på Parksolans skolgård och kunde njuta av Osby Shoppings mycket lyckade arrangemang ”Wizex Reunion Live”. Jag framför styrelsens tack till alla inblandade, alla artister, sponsorer, Osby kommun och personal från Osby Shopping för ett fantastiskt initiativ, deras engagemang och ideella arbete. Ett extra tack till Jankov som lagt ner många timmar i egenskap av projektledare.

Leverantörsfinansierad marknadsföring
Det finns flera företag som producerar marknadsföringsmaterial utan kostnad för uppdragsgivaren. Istället låter man uppdragsgivarens leverantörer betala kalaset i form av t.ex. annonser. Man utnyttjar sig av leverantörernas lojalitet till kunderna i sin affärsidé för att tjäna egna pengar. Det är ju inte så att det finns så mycket som är gratis och det gäller även i aktuella fall. Till sist måste ju leverantörerna lägga på kostnaderna för annonserna på priset till dig som kund.  Det är dock lätt att som uppdragsgivare tacka ja till ett erbjudande som inte direkt kostar något och låta någon annan betala.

Personligen gillar jag inte detta upplägg då det blir lite av ”gisslandrama”- Man vågar inte tacka nej av hänsyn till kundrelationen. Jag har därför själv, som tilltänkt uppdragsgivare, tackat nej till alla erbjudande om denna typ av leverantörsfinansierad marknadsföring av mina verksamheter. Jag känner också till fall där annonsförsäljande företaget noterar de skäl som att tacka nej som anges av leverantörerna. Dessa anteckningar lämnas sedan till uppdragsgivaren och i det fall där kunden som tyckte att han gjorde stora inköp läste noteringen ”kunden är så liten så jag kan både ha och mista honom” blev det ingen lyckad utveckling av relationen. Mitt råd är alltså att var försiktig med hur du motiverar ett eventuellt avslag. Kanske t.o.m. bäst att inte ge något motiv alls. Det kan räcka med ett nej tack.

Jag tycker också att prisnivån som erbjuds för annonserna är orimligt höga. Jag har sett priser på 8 000 kr för en visitkortstor annons. Om man vill göra en marknadsföring tillsammans med sina leverantörer är det mycket bättre att göra ett gemensamt projekt och i en regelrätt upphandling. Den totala kostnaden blir avsevärt mindre. Man kan då välja leverantör som är fokuserad på kvalitet och kundnöjdhet istället för relativt aggressiv försäljning.

Lunchmöte 26 augusti.
Sparbanken Skåne är värd för lunchmötet på fredag. Patrik Bondesson från Private Banking på Sparbanken Skåne kommer att ge sin syn på bl.a. världsekonomin och ränteutvecklingen. Vi har en spännande framtid med bl.a. amerikanska valet i höst, Brexit och flyktingströmmar.
Vi träffas väl på Restaurang Borgen fredag kl. 12.00?


Lars Ericsson
Ordförande

tisdag, 23 augusti 2016

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Veckans lunch

Se utbudet av luncher i Osby kommun.

Välj ditt lunchställe här.

Osby Näringsliv, kansli

Telefontider: mån-fre 8-16
Besöksadress: Forsgatan 3
Postadress: Forsgatan 3, 283 36 Osby
Telefon: 0479-161 10
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.