Ordförande har ordet - april 2017

Den 29-30 april är det åter dags för årets stora begivenhet i Osby – Osby Outlet. Återigen kommer gatorna att fyllas med köpsugna kunder, bilar och släpvagnar. Det blir trafikkaos, de kommer att bråka i köerna, glädjas åt fantastiska fynd och imponeras av allt som osbyföretagen har att erbjuda. Vilken härlig fest! Tack alla företag och butiker som bidrar till detta. Förberedelserna är klara och nu kan vi bara önska alla företag och butiker lycka till!


Grattis Osby kommun!
Enligt en nationell servicemätning om myndighetsutövning gentemot företag har Osby kommun rankas som tredje bäst kommun av 139 som deltagit i undersökningen. Företagarna har svarat på frågor om bland annat. bemötande, handläggningstider och tillgänglighet i ärenden som gäller brandtillsyn, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskyddstillsyn, livsmedelskontroll och serveringstillstånd.


Mätningen visar att snittvärdet för nöjd kundindex (betyg)har sedan 2014 ökat från 71 till 81. Osby kommun har klättrat från en 57:e plats 2014 till en 3:e plats 2016 i den totala rankingen av alla kommuner som ingått i undersökningen. Bra jobbat! Låt oss fortsätta denna resa och se till att vi blir bland Topp 50 i Svenskt Näringslivs ranking år 2020.


Årsmöte 10 april
Osby Näringslivs årsmöte hölls den 10 april och löpte utan överraskningar. Jankov Månsson och Lars-Erik Svensson hade tackat nej till fortsatt styrelseuppdrag och istället kommer nu Jimmy Ekborg och Jörgen Richardsson att ingå i styrelsen. Jankov och Lars-Erik har båda avtackats men förtjänar än en gång att uppmärksammas. I dagens samhälle är det svårt att hitta engagerade personer som vill jobba ideellt och vi är tacksamma för de insatser som de båda bidragit med. Vi är också glada för att de har lovat att även i fortsättningen hjälpa till, även om det blir i roller utanför styrelsen. Vi hälsar också Jimmy och Jörgen välkomna i gänget.


Handelsplats Marklunda
Så var då beslutet om Handelsplatsen i Marklunda tagit av kommunfullmäktige. Något förvånande tog de beslutet att inte anta detaljplanen varken med eller utan begränsningar. Det blir alltså inget handelsområde i Marklunda. Efter en första omröstning föll förslaget att anta detaljplanen utan begränsningar. I röstningsomgång två röstade 16 ledamöter avslag på kommunstyrelsens förslag (ja till detaljplan men nej till livsmedel) 12 röstade för och 13 avstod från att rösta. Jag är förvånad att så många avstod då ledamöterna trots allt är valda för att ta ställning och fatta beslut. Jag är dock glad att kommunfullmäktige fattat beslut i ärendet och vi vet spelreglerna för butikerna i centrum. En utdragen process med osäkerhet hade sannolikt varit negativ för satsningar i centrum.


Centrumplanen
Det är också glädjande att kommunen beslutat att ta ett omtag i arbetet med centrumplanen för Osby. Osby Näringsliv har också fått möjlighet att i större utsträckning ta aktiv del i arbetet att forma planen och arbetet kommer att bedrivas intensivt under perioden fram till semestern. Det har bl.a. varit två bra partnermöte med butiker och fastighetsägare på Ö. Järnvägsgatan respektive V. Järnvägsgatan/BRIO gatan. Många synpunkter och konkreta förslag på förbättringar har framkommit. Men vi behöver också fler engagerade personer som vill bidra till centrums utveckling och har du planer på att starta verksamhet i centrum så kontakta gärna kommunens näringslivsstrateg Paul Philips, tel: 070-931 83 26 eller på mail paul.phillips@osby .se. Handelsutredningen pekade bl.a. på att det bör finnas utrymme för butiker inom sport, skomakare, kläder, heminredning och Café/snabbmat.


Nätverksmöte 28 april
På fredag är det åter dags för lunchmöte. Denna gång är det på Granada i Lönsboda och det är Osby kommun som informerar om bl.a. bygget av förskola i Lönsboda och planerna på Sydostlänken (järnvägen mellan Karlshamn och Olofström).


Valborgsmässoafton
Visst är det härligt med Valborg! En händelse som i all sin enkelhet ofta drar mycket folk. Men det är mycket tradition och ett tillfälle att fira att våren är här på riktigt! I vår kommun kommer det att vara officiella arrangemang i Loshult/Killegberg, Ubbeboda, Visseltofta, Lönsboda och i Osby. Mer om tider och program hittar du på www.osby.se.

onsdag, 26 april 2017

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

Kommunal upphandling

Aktuella upphandlingar i Osby kommun.

Se lista över pågående upphandlingar.

Veckans lunch

Se utbudet av luncher i Osby kommun.

Välj ditt lunchställe här.

Osby Näringsliv, kansli

Telefontider: mån-fre 8-16
Besöksadress: Forsgatan 3
Postadress: Forsgatan 3, 283 36 Osby
Telefon: 0479-161 10
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.